duminică, 1 mai 2011

nr. 4, ART OUT

“DESTINE”

este expoziţia găzduită de Anaid Art Gallery în luna martie. Cuprinde lucrări de grafică ale unui grup de oameni dornici să experimenteze şi să creeze prin joacă, lucrări rezultate în urma unor cursuri de pregătire. Autorii sunt persoane de formaţii diferite, de la medici, contabili, pînă la profesori, elevi, ingineri, etc. cu vîrste care variază de la 3 la 59 ani. Contextul cursului este formulat spre a deschide dorinţa de comunicare vizuală, dezvoltarea personalităţii şi creativităţii, dar, în aceeaşi măsură, un cadru în care se pot sedimenta informaţii necesare ’’lucrului cu ideile’’.

Este interesant cum oameni neartişti pot răspunde atît de plastic şi ingenios unor teme abordate în succesiunea anilor în artă, fără stereotipe în exprimare sau prejudecăţi.
Temele ajută la îmbunatăţirea memoriei vizuale, antrenarea atenţiei şi observaţiei, dar şi a imaginaţiei şi puterii creatoare. Ele urmăresc impunerea propriei trăiri, în egală măsură-dezvoltarea unui limbaj plastic şi lingvistic prin interpretările pe care le dă fiecare dintre autori la terminarea lucrarii.

Tehnicile folosite sunt legate de culoare şi grafică ( creioane colorate, acrilic, creion, acuarelă, cariocă , pastel, cărbune ) şi sunt aranjate în acord cu tema şi subiectul. Unele urmăresc gestul amplu, încărcat de spontaneitate- avînd ca urmare un impact plastic foarte puternic, iar altele liniştite-încercînd să descrie cu minuţiozitate şi atenţie aspecte care ţin de particularitatea elementelor abordate.

Dintre lucrarile expuse, cîteva vor fi alese pentru ilustrarea cărţii de poveşti pline de tîlc scrise de cunoscuta autoare Cristina Preda.

De reţinut este faptul că lucrările nu sunt produsul unei gîndiri academice reciclate, ci viziunea liberă şi proaspătă a acelor oameni care văd frumosul prin/în artă. Aceasta înseamnă catarsis (termen folosit de Aristotel pentru a defini efectul „purificator” al artei, rolul acesteia de a-l elibera pe om de pasiunile josnice) şi vindecare, comunicare şi eliberare de urît, luminare şi încurajare. Este arta care-l face pe om sa fie apropiat de Dumnezeu, nu arta de revoltă pe care o acceptăm ca pe o agresiune psihică şi spirituală, şi ne înspaimîntă ochiul flămînd de frumos.

Cîtă ironie într-un pahar cu vise...
Ca încheiere propun o joacă de concepte : neartişti cu preocupări artistice sau artişti cu...

Cu preţuire, Corina Vasile

13 aprilie 2011
Fotografie Corina Vasile

http://artout.ro/






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu